Sakina Bouyachfar over haar werk in Huis van de Wijk De Boeg

Sakina Bouyachfar over haar werk in Huis van de Wijk De Boeg

Loop je mee Header

‘Ik vind het belangrijk om niet voor, maar naast buurtbewoners te staan’

Aanbellen bij mensen die eenzaam zijn of een beperking hebben, oprechte interesse tonen in wie ze zijn en samen een kopje koffiedrinken. Met haar aanpak krijgt Sakina Bouyachfar buurtbewoners letterlijk én figuurlijk in beweging. Ze vertelt wat het werk als locatieleider in het Huis van de Buurt voor haar persoonlijk betekent en over de dromen die ze heeft.


Van actieve buurtbewoner naar locatieleider

Sakina werkt sinds eind 2020 bij Combiwel. ‘Ik was als buurtbewoner erg actief en deed veel vrijwilligerswerk. Dat werd opgemerkt en ik kreeg de kans om aan de slag te gaan als buurtbaner. Het doel van een buurtbaan is om na een 2-jarig traject door te stromen naar een vaste baan’, legt ze uit. ‘Na 1,5 jaar kwam er een vacature vrij. Ik werd aangenomen en sindsdien werk ik als sociaal locatieleider in Huis van de Buurt De Boeg in Bos en Lommer.’

Iedereen is welkom in het buurthuis. Als locatieleider probeert Sakina een woonkamergevoel te creëren, want mensen komen er voor sociaal contact. ‘Daarnaast kunnen ze bij ons ook een verse maaltijd krijgen tegen een kleine vergoeding én deelnemen aan diverse activiteiten’, zegt ze. ‘We willen ervoor zorgen dat de bewoners zo lang mogelijk zelfstandig kunnen functioneren.’

 

Mensen in hun kracht zetten

Sakina is in De Boeg en daarbuiten een bekend gezicht, de meeste buurtbewoners kennen haar. En andersom kent ze zelf ook elke buurtbewoner die langskomt. ‘Ik vind het belangrijk dat ze weten dat ze bij mij terechtkunnen en dat we ze willen helpen. Wat ik doe als ik hoor dat er iemand in de buurt geïsoleerd leeft? Dan ga ik ernaartoe en bel ik aan.’

Zo bezocht Sakina onlangs een vrouw van 94 die erg eenzaam was. ‘Ik heb bij haar aangebeld, uitgelegd wie ik was en gevraagd of ze met me wilde praten’, vertelt ze. ‘Ze wilde er even over nadenken, dus stond ik na 3 dagen weer bij haar voor de deur. Deze keer mocht ik wel binnenkomen voor een kopje thee en we raakten aan de praat. Ik heb haar meerdere keren bezocht tot ze uiteindelijk met me mee wilde naar De Boeg. Nu komt ze wekelijks langs om te breien en te haken.’

‘Een mooi voorbeeld van hoe ik mensen in hun kracht wil zetten om de dingen die ze leuk vinden op te pakken’, gaat ze verder. ‘Mensen bloeien op als ze weer deel kunnen nemen aan de maatschappij.’

 

Naast buurtbewoners staan

Sakina wil niet voor, maar naast buurtbewoners staan. Met die aanpak komt ze met de mensen in contact die voor instanties en professionals soms lastig te bereiken zijn. ‘Ik merk dat mensen wel met je in gesprek willen als je jezelf als buurtbewoner presenteert en interesse toont in wie iemand is als persoon. Zo doe ik dat al vanaf het begin.’

Ze wil buurtbewoners laten inzien dat het leven weer beter kan worden. ‘Zelf ben ik gedupeerde van de toeslagenaffaire en weet ik dus uit eigen ervaring hoe je je voelt als je het zwaar hebt’, vertelt ze. 'Het delen van die ervaring helpt om een stukje schaamte weg te nemen bij mensen. Het is belangrijk dat ze praten over de dingen waar ze tegenaan lopen. Alleen dan kunnen we samen op zoek gaan naar een oplossing.’

 

Buurtkeuken

Het helpt om mensen weer een doel te geven in hun leven, daarom heeft ze als buurtbaner de Buurtkeuken opgezet. Een plek waar verse ontbijtjes, lunches en maaltijden worden bereid voor buurtbewoners. ‘Dit initiatief ben ik samen met 5 moeders gestart. Zij zijn de Buurtkeuken gaan runnen en het is zo’n succes geworden dat we nu vol zitten met 12 vrouwen en 2 mannen die het eten bereiden. Het zijn allemaal mensen met een fysieke of mentale beperking, of mensen die geïsoleerd zijn.’

De Buurtkeuken is niet alleen een plek waar deze groep eten bereidt voor andere buurtbewoners, het is ook een leer- en werkplek waar ze zich kunnen ontwikkelen. ‘Er zijn zelfs al 3 bewoners uitgestroomd naar betaald werk’, vertelt Sakina enthousiast. ‘Naast kookles bieden we ze taallessen, communicatietraining en gastvrijheidstraining aan. Dat kan in De Boeg, maar ook in een ander Huis van de Buurt. Die samenwerking verloopt eigenlijk perfect, elke maand hebben we overleg met de andere locatieleiders. Het is mooi om het samen te kunnen doen.’

 

Opzetten van wasserette

Momenteel is Sakina druk bezig met het opzetten van een nieuw project. ‘Een kleinschalige wasserette, voor én door buurtbewoners, waar mensen met een klein budget hun was kunnen doen. Het doel? Sociaal contact en werkplaatsen creëren voor met name mannen. Zij kunnen dan het transport verzorgen, bijvoorbeeld de was ophalen en weer wegbrengen.’

 

Sociaal Werker van het Jaar

Sakina zet zich elke dag met veel plezier in voor de inwoners van Amsterdam en ze ervaart bij Combiwel veel steun. ‘Mijn collega’s hebben me zelfs voorgedragen voor Sociaal Werker van het Jaar, een verkiezing waarbij sociaal werkers in de spotlight worden gezet. Ik ben uiteindelijk niet genomineerd, maar dat ze mij hebben voorgedragen voelt voor mij al als een overwinning. Heel bijzonder.’

‘Ik werk in een droomteam, collega’s staan altijd voor me klaar en met mijn teammanager kan ik goed opschieten’, gaat ze verder. ‘Binnen bepaalde kaders krijg je hier veel vrijheid om jezelf verder te ontwikkelen. Heb je een nieuw idee voor een project? Bij Combiwel krijg ik de ruimte om mijn creativiteit de vrije loop te laten.’

 

Inzetten voor meer buurtbaners

Sakina wil graag nog meer mensen bereiken en helpen, daarom zet ze zich naast haar werk als locatieleider ook in als trainer van nieuwe buurtbaners. ‘Ik vind het mooi dat er is toegezegd dat er de komende periode meer buurtbanen bij komen. Ik maak me daar graag hard voor, want zonder die kans had ik het werk dat ik doe niet kunnen doen. Het liefste wil ik binnenkort in De Boeg zelf iemand aannemen als buurtbaner, dan is de cirkel rond.’

 

Meer weten?

Meer weten over hoe het is om bij Combiwel Buurtwerk te werken? Lees andere verhalen op onze blogpagina of kijk naar de video's van collega's: werkenbij-website.

Scroll naar boven